کنتراست چیست؟

کنتراست-چیست؟

کنتراست چیست؟

کنتراست به معنای تضاد است و با آن اشیا و مفاهیم اطرافمان را می شناسیم. contrast یک اصل شناخته شده است و در زمینه های هنری بسیار پر کاربرد است. ما در زندگی عادی و روزانه خود دائما با کنتراست در ارتباط هستیم. گرما را با سرما، نور را در تضاد با تاریکی و سبک را در مقایسه با سنگینی می شناسیم. بدون توجه به این تمایز ها و تضادها نمی توانیم اشیا و مفاهیم را از هم تشخیص دهیم.

ما در ادامه در رابطه با سوال کنتراست چیست؟ به صورت جامع صحبت خواهیم کرد.

کنتراست

کنتراست contrast واژه ای فرانسوی و به معنای تضاد و تفاوت است. در فارسی کنتراست به معنای تضاد میان روشن ترین و تیره ترین بخش یک تصویر است.

اگر در طبیعت کنتراست نو و رنگ وجود نداشته باشد، نمی توانیم اشیا را از هم تشخیص دهیم. البته کنتراست انواع مختلفی دارد و در همه جنبه های عینی و انتزاعی نمایان است. تضاد در ابعاد، تضاد در بافت، تضاد در مفهوم و تضاد در ادراک و حس همه بخشی از جلوه های کنتراست است.

کاربرد کنتراست در کارهای هنری

تکنیک اصلی رامبرد نقاش مشهور هلندی قرن 17 میلادی استفاده از کنتراست است. رامبرد استاد سایه و روشن حساب می شود. کنتراست به ویژه در حوزه رنگ و نور، بسیار پراهمیت است. البته پیش از رامبرد هم هنرمندان از تکنیک کنتراست نور در نقاشی استفاده می کردند و با استفاده از آن تمرکز و توجه مخاطب را بر یک موضوع یا پیام خاص جلب می کند.

contrast در هنرهای بصری مانند عکاسی، سینما و نقاشی هم کاربرد فراوانی دارد.

کنتراست در نقاشی و تصویرسازی

تشخیص

همانطور که در ابتدا بیان کردیم، اصلی ترین کاربرد کنتراست تشخیص و تمیز دادن اشیا از یکدیگر است. عکاس با استفاده از این ترفند موجب جلب توجه مخاطب بر یک قسمت خاص می شود و سوژه بهتر و خاص تر دیده می شود.

بیان دراماتیک

نقاش یا عکاس با استفاده از تکنیک دراماتیک مفهوم و روایت دراماتیک دلخواه خود را بیان می کنند. برای مثال در یک صحنه درام شخصیت اصلی از دل تاریکی به سمت روشنایی قدم می گذارد و با توجه به این موضوع بیننده متوجه پایان خوش داستان می شود.

بیان احساسات

رامبراند حال روحی و روانی سوژه هایش را با استفاده از کنتراست ملایم رنگ ها نشان می دهد. در واقع او از روانشناسی رنگ برای بیان احساسات استفاده می کند. با استفاده از آن نه تنها می توانید احساسات درونی خود را بیان کنید بلکه احساسات سوژه های درون یک اثر را نیز می توان نمایان کرد.

در کنار بیان احساسات و روایت داستان، از کنتراست برای بیان مفاهیم فلسفی هم استفاده می کنیم.

تقویت معنا

هنرمند معنای مورد نظر خود را با استاده از تضاد میان اشیا و رنگ ها تقویت می کند. برای مثال در شاهنامه ما شاهد کنتراست های قوی هستیم، تضاد میان پهلوان قصه و دیوان بیانگر تقابل بین خیر و شر است.

انواع کنتراست در عکاسی و نقاشی

کنتراست سایه روشن

بیشترین کنتراست روشنی یا تیرگی در سیاه و سفید دیده می شود.میزان تیرگی یک رنگ درجات مختلفی دارد و در کنار هم موجب ایجاد کنتراست می شود. برای مثال بنفش تیره و روشن در کنار یکدیگر کنتراست ایجاد می کنند.

کنتراست سرد و گرم

رنگ های گرم، رنگ هایی هستند که در ترکیب آن ها رنگ قرمز به چشم می خورد. مثل قرمز، صورتی، نارنجی که بیانگر هیجان و خشونت است.

رنگ های سرد، رنگ هایی هستند که در ترکیب آن ها رنگ آبی به چشم می خورد. مثل آبی، سبز، فیروزه ای که جزء رنگ های آرامش بخش هستند.

رنگ های سرد و گرم با یکدیگر کنتراست بسیاری زیادی دارند.

کنتراست فام

معمولی ترین نوع کنتراست، کنتراست فام است. فام کیفیت رنگین و تمایز دهنده رنگ ها است. تفاوت رنگ ها باهم یا در شدت رنگ یا در میزان تیرگی و روشن و یا فام آن ها است. بیشترین کنتراست فام مربوط به رنگ های اصلی زرد و قرمز و آبی است. هرچه از این رنگ ها دور می شویم فام رنگ ها کاهش میابد.

کنتراست همزمانی

از نظر حسی وقتی یک رنگ را می بینیم، رنگ مکمل آن را هم حس میکنیم. رنگ مکمل وجود ندارد و ما آن را تجسم می کنیم.

کنتراست اشباع یا خلوص

وقتی یک رنگ خالص در کنار یک رنگ غیر خالص قرار میگیرد، کنتراست ایجاد می کند. به کنتراست اشباع، کنتراست کیفیت نیز می گویند. زمانی که رنگ های خالص را با سیاه، سفید و یا رنگ مکمل ترکیب کنیم، رنگ ناخالص ایجاد می شود.

کنتراست وسعت

یکی دیگر از روش های ایجاد کنتراست، میزان کم یا زیادی رنگ است. (وسعت رنگ)

زمانی که وسعت رنگ ها با هم متفاوت باشد کنتراست ایجاد می کند.

کنتراست مکمل

رنگ های مکمل در دایره رنگی دقیقا رو به روی هم قرار می گیرند. رنگ های مکمل وقتی کنار هم قرار میگیرند، شدت رنگ همدیگر را افزایش می دهند و بیشترین کنتراست را ایجاد می کنند. دو رنگ مکمل را که با هم ترکیب کنیم رنگ خاکستری ایجاد می شود.

کلام آخر

کنتراست یک مفهوم عمیق است. فرقی نمی کند که شما عکاس باشید یا نقاش در هر صورت نیاز به اختلاف تضاد دارد تا بتوانید سوژه خود را برجسته تر کنید.

عکاسی صنعتی، موشن گرافیک و تیزرهای تبلیغاتی نیز بی‌نیاز از ایجاد contrast در تصاویر نیستند. همانطور که می‌دانید در بحث تبلیغات و بازاریابی، هدف ما جلب توجه مخاطب است و کنتراست، یکی از روش‌هایی است که می‌تواند تصاویر مورد نظر را عمق و معنای بیشتری ببخشد و مخاطب را بیشتر درگیر کند.

امیدواریم که مطالب برای شما مفید و سودمند باشد و به جواب سوال کنتراست چیست؟ رسیده باشید.

مطالعه بیشتر:

ویژگی‌های طراحی خوب

کنتراست

این نوشته برایتان مفید بود؟

فاطمه رحمانی

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *